Q & A til Erhvervsgeografi
Har du tjek på erhvervsgeografien...?
Har du fulgt undervisningen i geografi på FHF skulle du gerne kunne svare på de fleste af disse spørgsmål efter undervisningen på 1. HF. *
Indhold:
-
Hvad menes der med de tre hovederhverv : primære, sekundære og tertiære erhverv?
- Primære = de råstofsudvindende erhverv (landbrug, fiskeri, skovbrug og minedrift)
- Sekundære = de råstofsforarbejdende erhverv (Industri og håndværksvirksomheder)
- Tertiære = Omsætnings- og service erhverv. (transport, administration, handel og service)
-
Hvordan skal Fouraties model over erhvervsudviklingen læses?
Først er landbrugserhvervet dominerende (landbrugssamfundet)
- siden følger industrien (industrisamfundet) og
med tiden falder også beskæftigelsen i industrien, mens flere og flere er beskæftiget i de tertiære erhverv (Informationssamfundet) -
Hvordan måles almindeligvis et lands økonomiske velstand?
Med BNP - Bruttonationalproduktet = værdien af et lands produktion af varer og tjenesteydelser -
Hvilken sammenhæng (korrelation) er der mellem antal beskæftigede i landbruget og et lands velstand (BNP) ?
Jo flere % af arbejdsstyrken der er beskæftiget i landbruget , jo lavere BNP -
Hvad er forklaringen på at landbrugssamfund ofte er lavindkomstlande?
Fordi landbruget producerer råvarer som ikke er forarbejdet - og derfor er værditilvæksten lille og dermed BNPLandbrugets nyere historie
-
Nævn nogle vigtige følger af landboreformerne i 1780'erne ?
De tidligere fæstebønder blev selvejere - dvs. selvstændigt erhvervsdrivendeBønderne fik samlet jorden i ét sammenhængende stykke
Landbrugsproduktionen steg -> faldende dødelighed + eksport af fødevarer til England og TYskland
-
Hvilken omlægning af landbrugsproduktionen skete efter 1870'erne?
pga kornkrisen omlagde landbruget produktionen fra vegetabilsk (korn) til animalsk produktion<=> større værditilvækst + danmarks industrialisering med mejerier og slagterier og anden fødevareindustri
Dansk landbrug - strukturudviklingen
-
Hvad menes der med begrebet strukturudvikling?
De vigtigste ændringer i landbruget siden 1950'erne - herunder:færre men større landbrugsbedrifter
Færre beskæftigede pga mekanisering / automatisering
Stigende specialisering
-
Hvad menes der med specialisering i landbruget ..?
At landmanden koncentrerer sig om et enkelt produkt ; enten korn eller svin, malkekøer eller kødkvæg etc -
Giv eksempler på mekanisering og automatisering i landbruget ..?
Mekanisering: traktoren, mejetærsker, malkemaskinerAutomatisering: malkerobotter, automatisk fodringsanlæg, automatisk udmugning fra staldene
-
Hvad menes der med arbejdsproduktivitet ?
Produktionen pr ansat / time -
Hvad menes der med arealproduktivitet?
Produktion pr arealenhed - f.eks kg pr hektar -
Hvorfor har de priser som landmanden får for sine produkter været faldende over tid?
1) det er uforarbejdede råvrer , og som sådan mindre værd end de forarbejdede varer (redskaber mv. ) som landmanden skal købe (= Det forringede bytteforhold mellem landbrugs - og industrivarer)2) produktionen af landbrugets råvarer er steget hurtigere end efterspørgslen = udbud > efterspørgsel -> prisfald
-
Hvad opnår landmanden ved at få mere jord og / eller flere og flere dyr i besætningen..?
Stordriftsfordele - dvs. at omkostningerne pr produceret enhed ( kg. korn, kød, mælk) reduceres -
Hvad menes der med begrebet 'produktionsfaktorer'.?
De faktorer som bidrager til produktionen - dvs.Jorden, arbejdskraften og kapitalen (investeringer i maskiner og hjælpemidler)
-
Hvilken produktionsfaktor var dominerende i landbruget i 1950?
Arbejdskraften - man taler derfor om et 'arbejdsintensivt' landbrug -
Hvilken produktionsfaktor var dominerende i landbruget i dag?
Kapitalen - altså de store investeringer i bygninger, jord, maskiner m.v.man taler derfor om et 'kapitalintensivt' landbrug
-
Beskriv strukturudviklingen i dansk landbrug udfra nedenstående tabel - anvend ovenstående begreber
-
Hvorfor er mælkeproduktion stort set uændret siden 1970?
pga. mælkekvoter fra EU - altså et loft for hvor meget mælk de enkelte lande må producere.Kvoterne er lavet for at holde mælkepriserne oppe på et vist niveau - af hensyn til mælkeproducenterne .
-
Hvad anvendes størstedelen af markernes afgrøder til ?
Foder til husdyrene ... -
Hvorfor er høstudbyttet størst på øerne og i Østjylland ?
pga. af lerede jorde - holder bedre på vand og næringsstofferSønderjylland, vest og nordjylland har sandede jorde som er mindre frugtbare
-
Hvor i Danmark er husdyrproduktionen koncentreret ?
på de sandede jorde i Sønderjylland, vest og nordjylland -
Nævn nogle positive konsekvenser af strukturudviklingen i dansk landbrug ..?
- Stigende produktion
- øget landbrugseksport og valutaindtjening
- beskæftigelse i fødevareindustrien
-
Nævn nogle negative konsekvenser af strukturudviklingen i dansk landbrug ..?
- udledning af kvælstof til vandmiljøet
- stigende indhold af pecticider i vandmiljø og afgrøder
- dårligere pladsforhold for husdyrene
- pencilinrester i svin -> udv. af resistente bakterier
-
Giv eksempler på indholdet af Vandmiljøplanerne . ..?
- Grønne marker ( dvs. vinterafgrøder)
- Gylletanke
- Braklægning af jorden
- Harmonikravet
- Randzoner
Det globale fødevareproblem
-
Hvad er den egentlige årsag til verdens fødevareproblemer..?
Fattigdom ... ikke at have råd til at købe fødevarerOvenstående figur: Hvad er karakteristisk for arealanvendelsen af verdens landbrugsarealer..?
at mere end 3/4 dele af landbrugsjorden anvendes til produktion af foder eller græsningsland for husdyrene -
Ovenstående figur: Kan verdens landbrugsareal udvides - i givet fald ; hvor?
ja - man kan fælde mere skov - primært i de tropiske områder (regnskov)
Ovenstående figur: Hvilket problem illustrerer figuren?
at befolkningstilvæksten fører til et et stadig mindre landbrugsareal pr indbygger.
= befolkningspresset på jorden stiger. -
Hvad krav stiller ovenstående derfor til landbruget ?
at arealproduktiviteten (høstudbyttet pr hektar) øges -
Hvad er hovedindholdet i Den Grønne Revolution ?
at arealproduktiviteten (høstudbyttet pr hektar) øges, gennem anvendelse afKunstgødning, pesticier, kunstvanding og nye forædlede kornsorter
Vegetabilsk eller animalsk produktion
-
Hvad fortæller ovenstående tabel om den animalske fødevareproduktion ?
at der sket et tab af kalorier og proteiner ved omdanelse af vegetabilske afgrøder til animalske fødevarer -
Hvilke typer af animalske fødevarer har h.h.v. det største og mindste energitab i Kcal. ?
størst for oksekød ( 97 %) og mindst for mejeriprodukter (60%) -
Hvordan kan man argumentere for at en overvejende animalsk baseret kost ikke er bæredygtig - ja ligefrem umoralsk?
- produktion af husdyrfoder beslaglægger store landbrugsarealer som kunne brødføde langt flere mennesker med vegetabilske fødevarer
- husdyrproduktionen kræver stort vandforbrug
- husdyrproduktionen skaber vandmiljøet - naturgødning fra husdyrene
- husdyrproduktionen udleder store mængder drivhusgasser (metan , Co2) -> global opvarmning
- husdyrproduktionen er forbundet med dyremishandling
- FOr stort kødforbrug er ikke godt for vores sundhed (mættet fedt)
-
Hvilke alternative fødevareressourcer skal vi måske bruge i fremtiden..?
insekter, orme og larver, tang, kunstigt fremstillet kød osv.